Udruga ANĐELI

Neurofeedback terapija

Neurofeedback je metoda pomoću koje mozak uči bolje funkcionirati, a temelji se na sposobnosti mozga da se samostalno regulira i traži ravnotežu. Ovakav trening pruža mozgu priliku da pomoću povratnih informacija o vlastitoj aktivnosti, postupnim procesom učenja poboljša učinkovitost svojih funkcija. Neurofeedback trening također povećava plastičnost mozga – sposobnost da se oporavi i ponovo izgradi, što vodi uspješnijem rješavanju fizičkih i emocionalnih poteškoća.
 
Kako izgleda neurofeedback trening?
 
Trening se sastoji od postavljanja malih senzora na površini glave. Mjesto postavljanja ovisi o simptomu na kojem se u treningu radi. Pomoću senzora očitavaju se moždani valovi te prikazuju na zaslonu računala. Računalo zatim obrađuje moždane valove, nakon čega daje povratnu informaciju u obliku promjena u animaciji ili video klipu. Sam postupak u potpunosti je bezbolan, a trening je za korisnike ugodna aktivnost.
 
Terapeutski proces temelji se na traženju trenutka kad se osoba osjeća potpuno opušteno i optimalno pobuđeno. Terapeut prilagođava trening prema simptomima, kao i prema doživljajima koje osoba u treningu zamjećuje.

Kome pomaže neurofeedback?
 
Terapija neurofeedbackom primjenjuje se kod djece i odraslih za širok spektar poteškoća iz područja mentalnog zdravlja. Treninzi se mogu provoditi kao dodatni oblik rehabilitacije, uz farmakoterapiju te kao dopuna drugim oblicima terapije, kojima često pospješuje napredak.
 
Ova se metoda već niz godina uspješno primjenjuje za:

 • govorno-jezične teškoće
 • usporen razvoj
 • autizam
 • specifične poteškoće u učenju
 • poremećaji pažnje i koncentracije
 • hiperaktivnost
 • poremećaji spavanja
 • anksioznost
 • depresija / poremećaj raspoloženja
 • kronična bol i migrene
 • epilepsija
 • stres i otklanjanje posljedice stresa
 • ovisnosti
 • moždani udar
 • tjeskobe i različiti strahovi…

Što očekivati od neurofeedbacka? 

Promjene i njihov tijek razlikuju se od osobe do osobe. Svatko od nas ima na određen način specifičan živčani sustav, zbog čega je naglasak na personaliziranom pristupu. Za smanjenje simptoma preporučuje se odraditi 20 treninga u trajanju od 30 min, dok se za teže poteškoće predlaže više treninga, a kod nekih i stalna primjena. 

Kako bi se simptomi uspješno pratili, važno je razgovarati s terapeutom jer se bilježi svaka, pa i najmanja promjena. Promjene koje među prvima možete primijetiti uključuju lakše usnivanje i buđenje, čvršći san, osjećaj odmorenosti i bolje reagiranje na stres. U početku su promjene manje zamjetne, a uz redovito treniranje optimizira se povezanost različitih dijelova mozga te se počinju javljati pozitivne promjene u ponašanju. 

Kada početi s neurofeedbackom? 

Odmah! Kod djece se mozak značajno mijenja za vrijeme intenzivnog novog učenja, a mentalnim treningom plastičnost mozga se dodatno potiče i aktivira. Mentalna aktivnost aktivira plastičnost mozga kod zdravih starijih odraslih osoba i kod odraslih osoba s neurodegenerativnim poremećajima. Mozak odrasle osobe također je sposoban učiti i pamtiti, kao i stvarati nove ili obnavljati postojeće neuralne veze. Stoga se preporučuje napraviti procjenu simptoma i započeti s treningom kako bi se simptomi čim prije ublažili ili eliminirali. 

Prosječno trajanje jedne neurofeedback seanse je 30-45 minuta. Da bi postigli određeni, specifični cilj, trening mora trajati jedan određeni broj seansi- najčešće 20-40. Najbolji efekti treninga se postižu ako su seanse raspoređene na 3-5 treninga tjedno, a maksimalni razmak (da se ne izgube efekti treninga) je tjedan dana. 

Nešto intenzivniji tretman se preporuča kod djece s teškoćama u razvoju kod koje je potrebno višekratno ponavljati blokove seansi sa razmakom do mjesec dana. Međutim, u praksi se pokazao optimalan kontinuirani rad tokom cijele godine u ritmu od dvije seanse tjedno. 

Kod nas se primjenjuje jedna od vodećih neurofeedback metoda – Othmer metoda, koju provode certificirani neurofeedback terapeuti s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom s teškoćama.

Kapaciteti Udruge u odnosu na provođenje Neurofeedback terapije: dva certificirana Neurofeedback terapeuta.
 

Kontakt udruge:

Šibenska 33, Split
+385 21 569 561

Centar
D. Šimunovića 1, Split
+385 21 771 779

Mob. 091 1874 713

OIB: 87842671860

e-mail:
andjeli@andjeli.hr
Skip to content