Udruga ANĐELI

Senzorna soba

Senzorna soba je izolirani prostor, opremljen elementima za poticanje vizualnog, taktilnog čula, te čula mirisa i sluha. u potpunosti opuštajući, siguran te posebno ugodan za boravak djece s teškoćama u razvoju. U tako posebno opremljenom prostoru takva djeca, uz stručnjaka, mogu slobodno eksperimentirati, istraživati, igrati se, podražavajući i samo birajući stimulanse za svoja čula koji odgovaraju potrebama. Korištenjem umirujućih zvukova prirode, optičkih vlakana, projektora, vodenog supa u boji, aromaterapije i primjene drugih elemenata, sastavnih dijelova senzorne sobe, stimuliraju se čula vida, sluha, dodira, dovode se u normalno stanje osjećaji hiper i hiposenzitivne djece, kontrolira se njihova agresija te se takva djeca dovode u stanje smirenosti.

Rezultati koji se postižu upotrebnom senzorne sobe su: povećanje pažnje, poboljšanje komunikacije, smanjenje stereotipnih ponašanja, smanjenje i izostanak neadaptivnih oblika ponašanja, smanjenje hiperaktivnosti, prenošenje pozitivnih iskustava sa različitim doživljajima iz senzorne sobe u svakodnevne životne situacije i dr. Također u takvoj atmosferi dijete ima mogućnost uspostavljanja prisnijeg, povjerljivijeg i kvalitetnijeg kontakta sa terapeutom ili drugom odraslom osobom /najčešće roditeljem/ što opet pridonosi povećanoj mogućnosti rada s djetetom, odnosno uspješnijoj primjeni terapija koje koristi.

Opće je poznato da u ranom razvoju djeteta i dalje tijekom života tijelo je izloženo različitim taktilnim, vizualnim, auditivnim, vestibularnim i proprioceptivnim stimulansima iz neposredne i šire okoline. Kod većine osoba senzorna integracija događa se bez svjesnog razmišljanja i uloženog truda. Dakle čujemo, vidimo, osjećamo amo bez da se posebno trudimo. S obzirom da kod zdravih osoba živčani sistem normalno funkcionira dobro obrađuje sve senzorne informacije, te upravo zbog toga sve poslove i zadaće obavljamo bez smetnji. Međutim, kod djece s teškoćama u razvoju osjetila ne funkcioniraju ispravno što uzrokuje niz, uz osnovne dijagnoze i teškoće vezane s njima, dodatne probleme kao što su glavobolje zbog rasvjete, razni mirisi izazivaju povraćanje, dodiri s uobičajenim stvarima čine se ljigavima, ne čuju npr. Kipljenje vode, udaraju se i padaju bez posebnog razloga i sl. Upravo tako izgleda svakodnevnica kod niza djece sa senzornim poremećajima koji se može definirati kao posebna dijagnoza, ali je vrlo često zapravo nuspojava drugih dijagnoza. Sve to skupa dovodi vrlo često do izoliranosti takvih osoba što je zapravo prirodna reakcija na strah od opisanih događanja. Svaki novi takav stres (promjena u školskom rasporedu, neočekivano promijenjen plan ili npr. Nedostupnost omiljene šalice za čaj dovode do napada bijesa, zatvaranja i isključivanja takvih osoba. Senzorna dezintegracija je nepravilnost ili poremećaj u moždanom funkcioniranju koji otežava integraciju senzornog unosa podražaja što dovodi do izoliranosti pa posljedično i do pogoršanja psihofizičkog stanja, kao i uznapredovalosti osnovnih dijagnoza djece s teškoćama u razvoju.

S obzirom da sama Udruga skrbi za više od 200 djece najtežih tjelesnih invalida i djece s teškoćama u razvoju koji usluge Udruge koriste upravo stoga jer nisu u mogućnosti, zbog nepostojanja uvjeta, takve usluge koristiti na drugim mjestima Udruga je potpuno opremila senzornu sobu za provođenje senzorne integracije.

Tretman uključuje senzornu stimulaciju i adaptivne reakcije na njih prema djetetovim neurološkim procjenama. Cilj terapije je omogućiti upravljanje senzornim unosom kako bi dijete stvaralo adaptivne reakcije koje integriraju te osjete u cjelovit doživljaj. Senzorna soba, tj. Senzorna terapija je bez postavljanja određenog zadatka koja je smišljena tako da kroz igru izazove i da poticaj djetetu: da istražuje, provjerava, gleda, dodiruje, sluša; pospješuje koncentraciju, osjećaj sigurnosti i povezanosti, stimulira komunikaciju i bliskost; umiruje i relaksira; stvara osjećaj zadovoljstva i pruža bolje znanje o tijelu.

Sve to dovodi do stvaranja boljih uvjeta za liječenje osnovnih dijagnoza, te neosporno dovodi do psihofizičkog napretka kod djece s teškoćama u razvoju.

Udruga osigurava rad sa stručnjacima – senzornim terapeutima.

Kontakt udruge:

Šibenska 33, Split
+385 21 569 561

Centar
D. Šimunovića 1, Split
+385 21 771 779

Mob. 091 1874 713

OIB: 87842671860

e-mail:
andjeli@andjeli.hr
Skip to content